3 uragana razraju Ameriku, jedan stigao do Evrope: Došlo i strašno upozorenje - "Ko ostane ovde, umreće!"
Uragan Milton, Foto: Curtis Kitchen / AFP / Profimedia

vremenska nepogoda

3 uragana razraju Ameriku, jedan stigao do Evrope: Došlo i strašno upozorenje - "Ko ostane ovde, umreće!"

Predviđa se da će oluja stići do Floride u sredu kasno uveče kao uragan barem kategorije 3, gde može da dovede do jedne od najrazornijih oluja

Objavljeno:

Pored uragana Milton koji se kreće ka Floridi, meteorolozi su detektovali uragan Kirk, kao i uragan Lesli, što je izuzetno retka pojava. Na satelitskim snimcima koji su objavljeni, vidi se kretanje sva tri uragana, ali najveću opasnost za Evropu predstavlja uragan Kirk.

Uragan Milton preti da potopi Floridu

Milton je ojačao u uragan kategorije 5. Iako se predviđa da će oslabiti pre nego što dođe do kopna, on će se udvostručiti, što znači da će se njegovi katastrofalni uticaji osetiti na mnogo većoj površini.

Predviđa se da će oluja stići do Floride u sredu kasno uveče kao uragan barem kategorije 3, gde može da dovede do jedne od najrazornijih oluja. Očekuje se da će vetrovi sa tropskom olujom pokriti celu širinu poluostrva Florida.

"Ko ostane, umreće" - jasno je rečeno stanovnicima Floride, koji moraju hitno da se evakuišu. Ugroženo je više miliona ljudi, zbog čega je proglašena i vanredna situacija.

Uprkos velikim naporima da se sanira šteta nastala nakon uragana Helene, gomile šuta, lima i ostataka domova i dalje prekrivaju naselja. Zvaničnici se brinu da će vetrovi do kojih dovodi uragan Milton pretvoriti te krhotine u opasno oružje koje bi moglo da pogodi ljude ili kuće.

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor upozorila je meštane da poslušaju nadležne i da se evakuišu.

Ako odlučite da ostanete u nekoj od tih oblasti koje bi trebalo da se evakuišu, umrećete - rekla je Kastor za CNN i dodala da bi pretnja koju donosi uragan Milton mogla da bude "katastrofalna".

Tampa Bej je region u kom živi veliki broj Srba i koji nije bio na udaru uragana više od jednog veka. U većini komentara na satelitske snimke uragana navodi se da je u pitanju "monstruozna" i "čudovišna" oluja.

Uragan Kirk stigao u Evropu

Dok će stanovnici Floride spremaju za uragan Milton, još jedna snažna oluja - uragan Kirk stigla je do Evrope.

Iako klasifikacija Kirka može da se promeni iz uragana u ekstratropsku oluju, i dalje je verovatno da će izazvati štetu i poremećaje u delovima Evrope.

- Više ne gledamo na tropsku oluju sa tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u centru - rekao je za "Juronjuz" meteorolog Lars Lovinski, objašnjavajući da oluja postaje manje „tropska“ kada se udalji od tople vode.

Kirk je u početku bio veliki uragan, jer se tokom vikenda kretao između Bermuda na Karibima i Azorskih ostrva u srednjem Atlantiku. Čak je dostigao status kategorije 4.

Sada će „ostati veoma jak dok se razvija u moćnu severnoatlantsku oluju kakvu često viđamo iznad severnog Atlantika i zapadne Evrope tokom jeseni i zime“, objašnjava Lovinski.

Kirk će biti prvi takav sistem u ovoj sezoni, koja obično traje od oktobra do marta u Evropi.

Kirk je u sredu popodne pogodio Španiju, a na udaru uraganskih vetrova se posebno nalazi sever Iberijskog poluostrva, gde su izmereni vetrovi jačine 205 km/h. Španska meteorološka agencija (Aemet) izdala je crveno upozorenje u Kantabriji, dok je u regijama Asturija, Kastilja i Leon, Galisija, Navara, Baskija i Rioha aktiviran narandžasti nivo uzbune zbog kiše, vetrova, jakih talasa i oluja, prenosi španski Efe.

Iako nije jasno koliko će tačno štete prouzrokovati na zapadnoj obali Evrope, Kirk će nastaviti u pravcu istok-severoistok i stići do Francuske.

Veoma jaki vetrovi će uticati na veliki koridor do istočne Francuske, severozapadne Švajcarske, a zatim i jugozapadne Nemačke. Najveći udari mogu dostići 140-150 km/h duž obalnih delova zapadne/jugozapadne Francuske i između 100-130km/h drugde - navodi Lovinski.

On takođe upozorava da će jaka kiša predstavljati pretnju, uglavnom u centralnim i severnim delovima Francuske. Moguće je da će se proširiti i na Belgiju i zapadnu Nemačku.

- Kirk će verovatno dovesti do značajnih uticaja jakih vetrova i jake kiše u gore pomenutim regionima. Uticaji vetra uključuju oštećenje drveća i krova, nestanke struje, blokirane puteve i železničke linije. Uticaji ove oluje u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj biće veći nego kod slično jakih oluja zimi - ističe meteorolog.

Obilna kiša bi takođe mogla dovesti do bujica i poplava, a u najgorem slučaju - odrona u planinskim predelima.

Dok bi visoki talasi i umereni olujni talas potencijalno mogli da se jave duž centralnih delova obale Biskajskog zaliva, Lovinski kaže da je rizik od poplava prilično nizak jer će vrhunac talasa verovatno biti oko oseke.

I pored toga, manje poplave od velikih talasa i visokog vodostaja moguće su lokalno u nižim područjima - navodi on.

Meteorološki stručnjaci takođe kažu da Kirk može izazvati jake kiše i vetrove u delovima Ujedinjenog Kraljevstva, ali još nije jasno koliko bi oni mogli biti jaki.

Uragan Lesli prelazi Atlantski okean

Treći uragan koji preti svetu nazvan je Lesli i trenutno prelazi Atlantski okean. Prema izveštaju koji je podeljen, Nacionalni centar za uragane (NHC) navodi da Lesli ide ka severozapadu brzinom od oko 10 mph. Očekuje se da će se ovaj opšti pravac kretanja nastaviti u narednih nekoliko dana.

Maksimalna stabilna brzina vetra povećana je na skoro 85 mph.

Male promene u intenzitetu su moguće, ali se očekuje osipanje i nastavak slabljena tokom sredine nedelje - naveli su iz NHC-a.

Ova oluja formirala se u Atlantskom okeanu u sredu, ali je u petak ojačala do uragana kategorije 1.

Nema upozorenja u aktivnom statusu.

Lesli je 12. oluja koja se formirala u Atlantskom okeanu 2024. godine i ne nalazi se daleko od uragana Kirk.

Bonus video:

05:24

SA BIOTEHNOLOGIJOM I SRBIJA HRLI U BUDUĆNOST! Direktor BioSense otkrio šta donosi gradnja BIO 4 kampusa: Potreban je URAGAN U LEĐA

(Espreso/Blic/Anđela Krstović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.